Jordbävningar i världen/Artiklar/Islands heta källor

Islands heta källor

Oavsett vilken tid på året det är så inbjuder Islands heta källor till härligt och avkopplande bad i naturligt uppvärmt vatten. De olika badanläggningarna erbjuder en rad olika faciliteter och en del är enklare än andra i standard. Förutom själva källorna i sig bidrar naturen till en fantastisk miljö. Det spelar ingen roll vilken lagun som du väljer att besöka, du kommer ändå få en helt unik och oförglömlig upplevelse.

1. Blå lagunen

När man pratar om Islands heta källor så är det Blå lagunen som de allra flesta tänker på. Detta är en av Islands största turistmål och det gäller att vara ute i god tid om man ska lyckas få en inträdesbiljett under sin resa. Vattnet som fyller det gamla lavafältet har en härlig turkos färg, vilket har bidragit till badets popularitet. Den turkosa färgen förstärks även av det mjölkiga, nästan rökiga, vattnet. Temperaturen i vattnet uppmäter 38-39 °C. De näringsrika mineralerna, algerna och den kiseldioxid som vattnet innehåller ger inte bara vattnet sin färg utan de har en läkande effekt på huden och en lugnande inverkan på själen. Blå lagunen är numera en stor spaanläggning med flertalet restauranger och andra bekvämligheter.

2. Laugarvatn Fontanas geotermiska bad

Laugarvatn Fontana ligger intill den populära "Gyllene Cirkeln" som består av en rundresa med flera turistattraktioner, vilket gör att Fontana blir en lagom avstickare. Området kring denna lagun har under många år varit en viktig tillgång för invånarna i staden med sitt varma vatten. Under besöket vid Fontanas geotermiska bad kan man njuta av den naturliga bastun som har byggts direkt ovanför en varm källa. Källans ångor värmer upp bastun på ett naturligt sätt och ger en behaglig temperatur. En annan upplevelse på detta bad är att man kan ta del av rågbröd som har bakats genom att degen har begravts i den naturligt uppvärmda sanden runtom badanläggningen.

Blå lagunen i Island

Den mycket populära Blå lagunen i Island

3. Geosea havsbad

Staden Húsavík har fått ett rejält uppsving i popularitet efter den populära filmmusiken med samma namn till filmen om Eurovision Song Contest. Det är i denna stad som GeoSea havsbad är beläget. Detta havsbad skiljer sig i jämförelse med andra heta källor på Island då dess vatten är helt unikt. Istället för källvatten har GeoSea havsvatten som är geotermiskt uppvärmt och innehåller höga halter av salt och flertalet olika mineraler som har en läkande effekt på kroppen. Det bildas en naturlig cirkulation av vattnet där flödet är konstant med hjälp av de borrhål som vattnet ständigt pumpas upp från. Utsikten från badet över havet är magnifik och härifrån utgår man ofta vid valskådningsturer.

4. Mývatns naturbad

Vattnet i Mývatn påminner om det som finns på Blå Lagunen, färgen är densamma och även den mjölkiga strukturen återfinns här. Till skillnad från Blå lagunen som är belägen på öns södra sida så ligger Mývatn i norr. Trots att likheterna är många så är det få turister som har hittat hit, förmodligen för att det är svårare att ta sig hit. Förutom badet i sig är den omgivande naturen en sevärdhet i sig och väl värd ett besök.

Direkt kopplat till jordbävningar

Att det kan finnas så många heta källor på Island är en direkt konsekvens av det geologiskt sett komplexa område som Island består av, med flertalet vulkaner och underjordisk aktivitet i form av jordbävningar på Island.


Publicerat 2020-12-21