Jordbävningar i världen/Artiklar/Resor till jordbävningsområden

Resa till områden med risker för jordbävning

Det finns en hel del semesterresmål runt om i världen där jordbävningar och jordskalv är vanliga. Innan du reser är det alltid bra att kontrollera om det finns risk för större jordbävningar i området. På så sätt kan du förbereda dig och läsa på om hur du ska agera om något händer.

En viktig detalj är att se över dina försäkringar många försäkringar täcker inte naturkatastrofer. Täcker inte dina befintliga försäkringar naturkatastrofer kan du höra med Gjensidige Försäkring. För skulle det värsta hända är det bra med pålitliga försäkringar. Det rekommenderas även att du hör med ditt resebolag eller med hotellet om ditt boende befinner sig i jordbävningsrisk.

Innan och under resan

Bekanta dig med Sweden Abroad, där du kan hitta alla svenska ambassader med reserekommendationer innan du åker. Du välja land och hitta all information du behöver i händelse av en jordbävning eller annan kris och kontakt till ambassaden i landet.

Reser du till områden där det finns risk för jordbävning ska du ta reda på vilken typ av jordbävningsstrategi landet har. Det kan var från informera sig om vart samlingsplatser finns till hur du kan komma i kontakt med hälso-sjukvård. Läs även på lokala rekommendationer om hur du ska agera i händelse av en jordbävning.

På plats rekommenderas att se över hur du kan ta dig ut ur boendet, vart du kan söka skydd och se till att hela familjen kan vägen till uppsamlingsplatser. Det kan upplevas skrämmande att gå igenom nödplaner men det kan rädda liv om det blir en kraftig jordbävning.

Länder i Europa där jordbävningar förekommer

I Europa är det länder som Island, Grekland, Turkiet och Rumänien resmål som regelbundet har små till kraftiga jordbävningar och jordskalv. Det förekommer även jordbävningar runt om på Kanarieöarna. Senast var det La Palma under 2021 som drabbades av många jordbävningar och skalv innan vulkanutbrottet som varade i runt tre månader.

Italien har också drabbats av jordbävningar. År 2009 drabbades staden L'Aquila av en jordbävning med många förolyckade och år 2012 skedde en jordbävning i Bologna där nästan 30 personer miste livet.

Övriga världen

Det finns även risk för jordbävning i Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika. Även önationer i Karibien drabbas hårt ibland av jordbävningar. Haiti har drabbats flera gånger med katastrofala utfall. Runt om i Asien finns det risk för jordbävning. Länder som Japan, Filippinerna, Kina och Taiwan har flera gånger råkat ut för större jordbävningar.

Det kan även ske skalv ute i havet som resulterar i tsunamis. Jordbävningen i Indiska oceanen år 2004 ledde till en av de dödligaste tsunamis i världens historia. Genom att läsa på om riskerna som finns i olika områden går det att förbereda sig och agera rätt om något händer.

Jordbävningsdrabbat hus som har raserats av en jordbävning.

Publicerat 2022-01-07