Jordbävningar i världen/Artiklar/Yellowstone nationalpark

Yellowstone nationalpark

Yellowstone nationalpark i Wyoming har en historia som började redan för över 640 000 år sedan. Det var då som vulkanen med samma namn hade ett massivt utbrott och det bildades en kaldera, en fördjupning i marken. Det är i denna fördjupning som nationalparken har vuxit fram och som nationalpark instiftades den år 1872. Yellowstone är därmed den äldsta nationalparken, inte bara i USA utan i hela världen.

Gejsrar och geotermiska företeelser

Det är inte bara parkens ålder som har fascinerat besökare från världens alla hörn utan även de geotermiska företeelserna som Yellowstone erbjuder. Ingen annan plats på jordklotet rymmer lika många gejsrar och heta källor som just Yellowstone nationalpark.

En gejser får regelbundet små utbrott och blir då en levande fontän som sprutar upp kokande vatten från ett hål i marken. Utbrotten är väldigt mäktiga och ger en upplevelse av naturens kraft. Old Faithful är den mest aktiva gejsern i Yellowstone. Det är denna gejser som man ska besöka om man är i nationalparken och vill vara garanterad att se ett utbrott. Gejsern är väldigt regelbunden i sina utbrott vilka sker cirka var 91:a minut och så har gjort i flera decennier. Vid utbrottet kastas en vattenvolym om 20 000 liter 45 meter rakt upp i luften.

En annan gejser att lägga fokus på i nationalparken är Steamboat Geyser som är den kraftfullaste aktiva gejsern i hela världen. När den får ett utbrott sprutas vattnet upp cirka 90 meter i luften.

Old Faithful i Yellowstone nationalpark i Wyoming

Old Faithful i Yellowstone nationalpark i Wyoming

Grand Prismatic Spring

En annan populär och färgstark del av Yellowstone nationalpark är den så kallade Grand Prismatic Spring. Denna källa är den största heta källan i USA, och den tredje största heta källan i hela världen. Grand Prismatic Spring är ca. 40 meter djup och släpper varje minut ut ungefär 2 100 liter vatten som har en temperatur om ca. 70 °C. Källan har fått sitt namn från det faktum att den har ett väldigt vackert färgspektrum som liknar det hos regnbågen.

Grand Prismatic Spring i Yellowstone nationalpark i Wyoming

Grand Prismatic Spring i Yellowstone nationalpark i Wyoming

Växtrike och djurliv

På de 8 980 kvadratkilometer som parken breder ut sig på ryms ett stort och brett både djur- och växtliv. Bland annat växer det här över 600 olika trädsorter där contortatall är den allra vanligaste. Yellowstone nationalpark är även hem åt landets största megafauna som bland annat består av grizzlybjörn, isbjörn, svartbjörn, älg, bisonoxe, gaffelantilop, varg, kronhjort och puma.

Resa till Yellowstone

En sak är säker och det är att man behöver gott om tid på sig om man vill upptäcka nationalparken. Här finns det mängder av naturupplevelser att ta del av och det är inget som man vill stressa igenom. Det finns guidade rundturer att boka biljetter till om man känner att man vill ha en planerad och strukturerad tur genom parken. Man kan även besöka parken på egen hand och få tips och råd på någon av de nio besökscenter som finns i parken. För den som vill övernatta och spendera flera dagar i parken kan man slå läger på någon av de 2 000 campingplatserna som finns tillgängliga.


Publicerat 2021-01-22